1 Ιουλ 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ??

Όταν για χρόνια θεωρείς ότι περιβάλλον είναι μόνο τα δεντράκια και τα ποταμάκια, είναι δύσκολο να εντρυφήσεις σε έννοιες, όπως κλιματική αλλαγή, βιολογική γεωργία, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, βιοποικιλότητα, μικροσωματίδια. 
Και επειδή γενικότερα η ελληνική κοινωνία δύσκολα εκπαιδεύεται και προσαρμόζεται σε νέα πράγματα, έρχονται κάποιοι να συμπληρώσουν το κενό, χρησιμοποιώντας απλές και δοκιμασμένες μεθόδους εκπαίδευσης. Στην αρχή λίγος φόβος και κίνδυνος και μετά μια επίφαση επιστημονικότητας για να "ψαρώσουν" οι μαθητές και η εκπαίδευση προχωρά. 
Ένα τέτοιο παιχνίδι παίζεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, όπου έχουμε φτάσει ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (ναι αυτών που χρόνια τώρα αρνούνται το πρωτόκολλο του Κυότο) να βραβεύεται με Νόμπελ για την δραστηριοποίηση του σε θέματα περιβάλλοντος! Με διάφορες προσαρμογές, η εμπορευματοποιημένη περιβαλλοντική αφύπνιση έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στη χώρα μας, με την μορφή ΜΚΟ, συλλόγων και φορέων πολιτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κέντρων ερευνών, που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι υπερασπιστές του περιβάλλοντος και διαμορφωτές της αντίληψης για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα πρέπει να συνδυάζει την παραγωγική δράση με τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Ασφαλώς η περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχει προκαλέσει η άναρχη και άμετρη ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πλέον ορατή και όλοι προβληματίζονται όλο και περισσότερα για περιβαλλοντικά θέματα που σε τελική ανάλυση αφορούν και την ίδια την καθημερινότητα μας. Η αίσθηση μου είναι όμως ότι κάποιοι πάνε να εκμετταλευτούν αυτήν την έλλειψη βασικών γνώσεων και αντιλήψεων γύρω από αυτά τα θέματα και αξιοποιούν την σύγχυση εμφανιζόμενοι ως Μεσσίες που θα μας σώσουν από την καταστροφή αν δεν τους ακούσουμε με τον προσήκοντα σεβασμό και δέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: